Matregion Nyland

Period: 01.01.2018 - 29.07.2021

Innehåll: Det övergripande målet med projektet är att forma en strategi för att utveckla
den regionala gastronomin i Nyland. Projektet fokuserar på fyra delområden
eller tallrikar: 1. Den offentliga tallriken: Skolmat, äldremat och offentlig
förtäring av alla de slag ingår här. Inte minst skolmaten är ständigt på
tapeten i de flesta kommuner. 2. Turisttallriken. Behov finns av en småskalig
grossist för alla små och medelstora mathantverkare och producenter av
premiumprodukter. Detta främst för ”fine dining” restaurangernas behov.
Marknadsföringsplattformen ”Ät som en Kung!” för Kungsvägens alla turistföretag
kan bli ett viktigt samlande namn, kanske främst utanför Huvudstadsregionen.
Upplevelseturism + mat = sant! 3. Exporttallriken: Vad kan enkelt exporteras?
Drycker! Spannmål? Ja, men öka förädlingsgraden och exportera knäckebröd, fryst
bake-off bröd, havreinnovationer, Här finns stor potential för innovationer,
inte minst inom dryckessektorn. 4. Nylänningens tallrik: Här har naturligtvis
REKO redan en nyckelställning, men mer finns att göra.

Fokusområde: Bioekonomi

Campus: Raseborg

Projektägare: Yrkeshögskolan Novia

Projektledare: Samuel Pettersson